Wales och Irland 1999

Kyrka på Anglesey
Ja, varför skulle man snygga till det på kyrkgården, som Walisaren sa, de som ligger där är ju redan döda
Vi var tvungna till att besöka turistfällan i Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Söndag d. 27. juni 1999
Scandiahamnen i Göteborg Söndag morgon ringde klockan 03:00. Efter en snabb dusch och en kopp kaffe, for vi iväg mot Göteborg. Himlen var svart efter regnet (det hade regnat i två dagar i sträck, men nu var det uppehåll).

När vi kom till Varberg kom vi ikapp regnet igen, så efter en kopp kaffe blev det bara att ta på sig regnställen och köra vidare mot Göteborg. När vi kom fram till färjan slutade regnen, och solen började bryta fram.

Efter en stunds köande och lite småsnack med de andra mc-åkarna, blev vi stuvad ombord och efter att ha surrat motorcykeln, intog vi vår hytt. Om man vill ha det lite bekvämare så blir rådet byt upp en hyttkategori (ekonomihytten är mycket spartansk)

På båten till Newcastle
På båten stod det stora frukostbordet dukat. Vädret slog om till strålande solsken, och vi fick en vacker seglats genom Göteborgs skärgård.

Vi fördrev tiden med film, öl och mat. På kvällen blev det dans i baren. Fram på småtimarna var det dax att krypa till kojs, och efter en god natts sömn var vi framme i Newcastle.


Måndag d. 28. juni 1999
På väg mot Wales Det gick smärtfritt att ta sig igenom tullen, men mindre smärtfritt att ta sig igenom Newcastle. Ett par goda råd, ha småpengar lätt tillgängliga för ev tunnel- och broavgifter, och kör efter vägnummer i stället för ortsnamn.

Sedan följde vi Hadrians Wall västerut till Carisle, och där tog vi M6'an söderut mot Liverpool. I början var trafiken relativt stillsam, men när vi när vi närmade oss Manchester / Liverpool området, blev motorvägen bredare och bredare, och trafiken tätare och tätare, och det kändes tämligen trångt.

Söder om Liverpool tog vi av på A55 mot Holyhead. Nu blev det lite lugnare - det var en befrielse att slippa motorvägen. Terränget blev mer kuperad och förmiddagens regnskurar var borta.

Färden gick till Holyhead första dagen, där vi efter mycket möda och stort besvär hittade vårt Guesthouse, som vi hade bokat hemifrån via nätet. Väldigt trevligt ställe och vänliga människor, precis som på alla de andre ställen som vi besökte på turen.


Tisdag d. 29. juni 1999
Fin dag, växlande molnighet och dags för en rundtur i Snowdonia, men vi började med att köra på små kurviga vägar längs sydkusten av Anglesey ön
Utsikt från Ffestinog tåget
På fastlandet gick turen igenom Snowdonias berg och dalar. Igenom Llanberis dalen med alla de gamla gruvorna, och upp över Llanberis passet. Därifrån söderut mot Porthmadog - en utrolig vacker tur i det vilda bergslandskap.

I Porthmadog tog vi med museumståget Ffestinog upp i bergen. Solen sken och det var varmt och skönt, så vi åkte i öppen vagn och njöt av den fascinerende utsikten, där dök upp efterhand som vi åkte upp genom dalen.

Bergssidorna var täckta av jätte rhodendendron, som växer som ogräs i stora delar af Wales. Synd att vi inte var där när de blommade.

Tågutflykten är väl värt ett besök.

Ffestinog ångtåg
På hemvägen mot Holyhead, blev det dock tid til ett kort besök på en av Wales mest imponeranda borgar - Caernarfon borgen. Byggd i slutet på 1200-talet och återinvigd i 1969, då prins Charles blev utnämnt till Prince of Wales.

Avsätt några timmar till besöket på borgen, det finns väldig mycket spännande att se inne i borgens tjocka murar och torn.

Men vi var hungriga, så vi hann inte med allt. Istället blev det kvällsmat på den flytande restaurant i hamnen i Caernarfon.


Onsdag d. 30. juni 1999
Onsdag morgon skulle vi åke med Irish Ferry till Dublin. Men när vi kom till färjeläget blev vi upplysta om att färjan var avlyst pga. strejk.
Men som tur var blev vi ombokade till Stena Line, och fick åka med jättekatamaranen i stället som gick till Don Laughaire, där vi hade bokat bed and breakfast för de två första nätterna på Irland. Som plåster på såren fick vi en check på 50 IR£.
Vi körde direkt till vårt bed and breakfast ställe hos Mrs Connie O'Sullivan, Duncree,16 Northumberland Avenue, Dun Laoghaire,Co Dublin.Tel: 01 2806118, vilket vi varmt kan rekommandera - endast 5 minuter til Darten (lokaltåget till Dublin)
När vi lämnet av grejorna och motorcyklen, tog vi Darten till Dublins centrum, och så gick det direkt till Mulligans Pub för att intaga den första Guinness på Irländsk mark. Den smakade guddomligt - Mulligans har världens bästa Guinness (enligt guiderna)

Efter Mulligans tog vi bussen till Guinness Bryggerierna för en rundvandring i deres museum, och därefter baren och shoppen. Där var sång och musik i baren
Dagens höjdpunkt var den sk. pubcrawl i Temple Bar området. Det innebär en rundvandring med musiker till en hel massa gamla pubar. Vid varje stopp spelade och berättade musikerna om irländsk folkmusik och musikens historia, och det fanns tid till en Guinness också.

Hela Temple Bar är fyllt med pubar, restauranter, teatrar och massor av levande musik - väl värt mer än ett besök.


Torsdag d. 1. juli 1999
Torsdag ville vi se om Dublin var annat än Guinness och folkmusik. Vi började med ett besök på det gamla universitetsbiblioteket på Trinity College - fyllt med gamla böcker från golv till tak. Här fick vi också se the Book of Kells - Irlands äldste bok från ca.1200 talet.
Efter biblioteket gick turen vidare til Dublins slott, men det var nu inte mycket att se. Allt var ombyggt eller forstört - det enda interessanta var ett besök i det rum på slottet, som fortfarende används bl.a. till fredsförhandlingarna med IRA.
På eftermiddagen gick vi omkring och shopade på Dublins gågatar (så mycket som man nu kan shoppa, när man är på motorcykel ;-).

Det fanns gott om gatumusikanter överallt. Irländarna vårdar sina folkmusiktraditioner väldig ömt - också de unga spelar traditionell musik.


Fredag d. 2. juli 1999
Nu körde vi norrut från Don Laoghaire mot Enniskillen. Vi gjorde en avstickare för att besöka Newgrange - en magnifik upplevelse att se jättegraven med en diameter på nästan 100 m. Graven blev byggd ca 3200 f.kr. av sten där var transporterad långt bort ifrån.
Mitt i graven fanns en gravkammare, här kommer solens strålar endast en gång om året - kl 12 på årets kortaste dag. En utrolig känsla av storhet att stå därinne och tänka på vad de kunde uträtta för så länga sedan. Inte en droppe vatten har runnit in i kammaren under de 5000 år som har gått sedan graven byggts.
Från Newgrange körde vi mot nordväst genom milda böljande gröna backar med massor av får, till vi kom till Enniskillen på den Nordirländska gränsen.

Lördag d. 3. juli 1999
Vi började dagen med en tur i the Marble Caves. En stor underjordisk grotta, där vi seglade och vandrade långs en underjordisk flod. Det var mycket stämningsfullt att segla i helt ljudlösa elbåtar genom de trånga grottgångar och höga klippvalv. Och det var spännande att gå längs floden och se på dropsten i alla kulörer och storlekar. Grottan är ofta stängd pga. att gångarna bliver fyllda med vatten, när det har regnat för mycket.

Det närliggande landskapet är väldig vackert och fridfullt.

Marble Arch Caves
Från grottorna gick turen mot sydväst och Clifden på Connamares yttre kant. När vi närmade oss Sligo, öppnada sig landskabet dramatisk ut mot havet, och enstaka regnskurer drev in från Atlanten. De var dock borta igen innan vi var färdiga med att njuta av utsikten mot havet.

Clifden är en väldig trevlig liten stad och vi hittade snabbt ett billigt bed and breakfast med utsikt mot klipporna och havet.

Vi stannade ett par dager, och varje kväll var det billig mat på puben och senare levande musik, massor av glada människor och självklart en kall Guinness eller en Kilkenny på bordet.


Söndag d. 4. juli 1999
I dag tog vi på rundtur på Connemara. Dagen började med dimma över bergen, men det lättade snart och på eftermiddagen sken solen varmt och härligt.
Första rundan var på Sky Road - en utsiktsväg på en halvö väster om Clifden. Underbar utsikt över det karga landskapet, men dåliga vägar.

Vi följde nordkusten av Connamare, och på vägen passerede vi Connemara National Park och Kylemore Abbey, men vi ville hellre njuta av att köra "fårslalom" på de läckra vägarna, än att se på sevärdheter.

(Fårslalom innebär att man kör i zigzag mellem tusentals lösgående får)

Enligt andra är både nationalparken och Kylemore Abbey väl värd ett besök, men man hinner ju inte med allt.

Halvvägs mot "fastlandet" körde vi söderut på väg R344 mellan bergen, och kom snart till den mera mjuka sydkust av Connamara.
Vi följde väg R341 långs kusten på väg tillbaka mot Clifden, och på vägen stannade vi i Roundstone, vi satt länge och lapade solsken på en trottoarservering, skrev postkort och drack kaffe - ingen Guinnes :-(

Måndag d. 5. juli 1999
Vi steg tidigt upp på morgonen, för nu bar det iväg mot Aranöarna, och vi ville hinna med morgonfärjan i Rosavee. Vägarna var dåliga, men vi fick dock lite uppmuntring, då Mats bytte motorcyklen bort mot en ko med kalv hos den lokale slaktare, som gick på vägen med sina kreatur, de skulle på bete.
Aran öarna - how to get there...what to see

Aran tröjar

Det var ett utroligt vackert väder, havet låg spegelblankt, och solen sken från en klarblå himmel. Det är väldig sällsynt att vädret är så fint här - enligt lokalbefolkningen regnar det ca. 200 dagar om året på Aranöarna.

Väl ankommen på öarna bar det mot cykeluthyrningen och det finns det gott om. Vi fick var sin mountainbike utan luft i hjulen, och började cykla längs mitten af huvudön mot Dun Aonghasa.

Vid lunchtid hittade vi en mysig liten restaurant, där blev vi serverat salat från trädgårdens blommor och örtar (ja ni läser rätt - vi fick verkligen blommor i saladen - och de smakade fint)
På toppan av ön finns en gammal borg - Dun Aonghasa - som liggar ut till klippkanten, med utsikt helt till Cliffs of Moher på fastlandet. Vi njöt solen och de hissnande vyer.

Tisdag d. 6. juli 1999
Tisdag morgon körde vi söderut med Kerry som mål. Vi följde kusten, passerade Galway, och tog sen bergsvägen över the Burrens - ett märkligt klippområde, var vi gärna kunde ha tillbringat flera dagar. Men vi började få onnt om tid, och vi ville se området kring Kerry, så vi nöjde oss med de vackra vyerna längs vägen.
Kort efter var vi vid Cliffs of Mother - ett måste för alle som passerar dessa trakter. Klipporna stupar 200 m rakt ner i havet, och luften är fyllt av sjöfåglar. Mitt på klippkanten satt en kille och spelade ganske underbart på sin Irländska harpa - väldig romantisk.
Från Cliffs of Moher körde vi åter söderut på väg N67. Vi korsade River Shannon med färjan från Killmer och han till Tralee innan det blev mörkt. Staden verkade väldigt trevlig, vi fann snabbt ett nytt bed and breakfast rum, och beslöt att stanne ett par dagar, och köra utflykter herifrån.

Tralee ligger väldigt strategisk för båda Dingle halvön och Ring of Kerry.


Onsdag d. 7. juli 1999
Hela dagen använde vi för rundtur på Dingle halvön. Ett mycket vackert och spännande område, och inte så många turister och bussar som på the Ring of Kerry.

Väster om staden Dingle finns gott om fornminnen, bl.a. Gallarus Oratoriet - en kristen kyrka från 1490, mycket liten och byggd helt av staplade sten.

På vägen til Dingle, körde vi över Connor passet på 456 m (den högsta bergsvägen på Irland).

En smal och krokig väg genom vilda bergstrakter - perfekt för mc. Tyvär var det fruktansvärd dimmigt den förmiddag, så vi såg knapp en hand framför oss.

Vi var glada vi inte cyklade, som månge andra gjorde. De kämpade sig upp över passet i dimman och så väldig trötta ut när de komm upp på toppen ;-)

På hemvägen körde vi ner genom Bandon Creek.

Torsdag d. 8. juli 1999
Inte många besöker Irland på MC utan att köra på Ring of Kerry. Men ringen är väldig lång, och där finns mycket turisttrafik (läs bussar), så i stället för att åka hela ringen, valde vi att svänga söderut på en liten bergsväg bredvid Lough Caragh. Vägen är rätt svår att hitta, men när man väl funnit den, får man lön för mödan. Man kör igenom ett magnifique landskap, i början längs sjöstranden och sen upp över passet Ballaghbeama Gap. Det er inte särskild högt, men vägen dit smalnar hela tiden, till sist är det två asfaltspår med gräs i mitten.
Efter passet körde vi åter nedåt mot Lakes of Killarney. Vi stannade till, fikade och njöt av utsikten på Ladys View, innan vi körde vidare till Muckross House.

Muckross House är ett gammalt patricierhus vid stranden av the Lower Lake. Där finns en otrolig trädgård fylld med subtropiska växter, som frodades i den skyddade natur kring sjön.

I området kring Muckross House finns också ett litet friluftsmuseum, där kan man gå omkring och se hur Irlands bönder levde i gamla dagar - rätt så trevligt ställe, men det var varmt och dammigt den dagen.

Och som uppföljning på detta köpte vi biljetter till kvällens förestälning på folklore teatret Siamsa Tire. Där man med sång och dans berättede om livet på landet i gamla dagar. Spännande och väl genomfört, och interessant att se hur man redan i gamla dagar dansade de steg, som de fleste av oss känner så väl från Riverdance.


Fredag d. 9. juli 1999
Ännu en varm och solig dag, men nu bar det iväg hemåt, så vi styrde kosan mot Vexford på Irlands sydost kust, var vi hade bokad rum för natten. En trevlig stad, med många puber och restauranter.

Lördag d. 10. juli 1999
Lördag morgon var vi med färjan från Rosslare söder om Vexford till Pembroke i Wales. Från Pembroke körde vi norrut genom Wales mjuka backar tills vi nådde den gamla badorten Aberystwyth. Här var det gott om engelsmän på semester, och vi fick hyra hotellrum i stället för bed and breakfast. Ett mycket charmigt hotel, där golvet var så snett, att man trodde man höll på att falla när man stod på toaletten.
Det fanns gott om tid för en promenad på den långa breda hamnpromenad, men den gamla piren var omgjord till en spelhall - det var nästan synd.

Söndag d. 11. juli 1999
Innan vi lämnade Aberystwyth, gjorde vi en utflykt med museijärnvägen som gick till Devils Bridge - ett underbart ställe där 3 broar är byggda på samme ställe - den ena över den andre - efterhand som trafiken ökade och vägen blev för smal.

Väll uppe på bron, gick vi ner i dalen, skirt grönt och med ett porlande vattenfall bredvid stigen. Det var långt ner, men väl värt ett besök.

Vi åkte tilbaka med tåget, hämtade bagage och motorcykel, och tog samma tur ännu en gång, men nu på landsvägen. Mjuka böljande backer och underbare motorcykelvägar. Wales kan utan prut kallas för motorcyklisternas paradis.
Efter ännu en gång ha lämnat Devils Bridge, körde vi österut och övernattade på en gård mellan Hereford och Ross-on-Wye.

På kvällen blev det middag på en krog i den ljummiga gröna trädgård.


Måndag d. 12. juli 1999
Vi fortsatte vår väg hemåt, och körde genom landskapet Cotswold med de vackre honungsfärgade husen, och de otroliga böljande häckar runt husen. Vidare norr om London till Cambridge, där vi övernattede på ett väldigt lyxigt bed and breakfast, men ak och ve - vi fick kattloppor med i det inte allt för låga priset :-(

På kvällen gick vi på sightseeing i Cambridge, de fleste av de många college var stängde för almänheten, men det var endå spännande att få känna på atmosfären i den gamla universitetsstaden.


Tisdag d. 13. juli 1999
Från Cambridge körde vi i lugn och ro till Harwich, där färjan till Esbjerg väntade på att ta oss hemåt från en spännande och mycket trevlig semester.

tillbaka