Canal de Bourgogne

Canal de Bourgogne är 242 km lång och förbinder floden Yonne med floden Sãone. Kanalen har 189 slussar. Höjden över havet vid Yonne är 80 m ö.h, vid Sãone är höjden 181 m ö.h. När man passerar översta delen av kanalen har man kommit 378 m ö.h. Tunnel de Pouilly ligger på toppen av kanalen och är 3349 meter lång.

Kanalen var klar för trafik 1832, idag finns det nästan ingen frakttrafik, däremot är det gott om hotellbåtar och uthyrningsbåtar.


Floden Yonne

Yonne sträcker sig från Auxerre till Montereay (107 km) där den rinner ut i den mer berömda floden Seine. Det finns 26 slussar och en höjdskillnad på 49,7 meter . På Yonne kan man stöta på en del frakttrafik. Slussarna är 93m långa och 8,30 breda, här kännar man sig rätt liten. En del av slussarna har inte lodräta sidor, de är V-formade, men för att underlätta för mindre båtar har man lagt ut flytpontoner som man kan ställa sig på när man slussar.

Använd inte trapporna i slusskammaren på de V-formade slussarna, de är fulla av alger och är"snorhala".

På denna sida skall vi försöka förmedla en liten del av våra intryck på Yonne och Canal de Bourgogne under 14 dagar i Oktober 2002.

Turen

Fredag

Vi flög till Paris med Goodjet och tog sedan tåget till Auxerre. Klockan 4 på eftermiddagen hämtade vi båten i hamnen. Kvällen tillbringade vi i hamnen med med att göra båten klar. Efter en god middag med ett gott vin kröp vi till kojs.

Lördag: Dagen startade med att gå till bagaren, det finns väl inget bättre än nybakad pain och croissanter.

Efter en "närande" frukost kastade vi loss och vände kosan norrut på Yonne, dagens etappmål var Migennes, infarten till Canal de Bourgogne

I första slussen efter Auxerre fick vi sällskap med denna underliga skapelse, det är en flytande restaurang som skulle till Migennes och renoveras
Lunch i det gröna - shortsen åkte på....
Fram på eftermiddagen kom vi fram till "porten" till Canal de Bourgogne. Denna sluss är 5,5 meter hög.

Slussvakten upplyste oss om att kanalen skulle stängas vid Tonnerre följande lördag, detta på grund av att vattenståndet var för lågt på de högre delarna av kanalen.

Med detta besked fick vi planera om vår höstresa, tanken var från början att vi skulle till Montbard och tillbaka igen.

Kvällen tillbringades i Migennes, där vi besökte en fest på marknadsplatsen.

Det serverades delikatesser från Bourgogne. (läs sniglar och vin)

Söndag: Turen fortsatte mot St-Florentin som vi hade satt som mål. Det kom några ordentliga regnskurar på förmiddagen, men på eftermiddagen klarnade det upp och solen lyste över oss igen.
St-Florentin är en väldig trevligt sammhälle med ca. 7000 invånare och många små trånga gator.

Missa inte Prieuré Promenaden som är en kort gåtur med en fantastisk utsikt över byn och omgivningarna.

Det kan vara svårt att få plats i hamnen i St-Florentin, men vi lyckades
Måndag: Klar och fin höstdag, vi satte kursen mot Tonnerre. Här blev landskapet mycket vackrare.

Kom fram på eftermiddagen och gick en tur i staden och återsåg La Fosse Dionne, som är ett gammalt tvätthus från 1500 talet. Tonerre är verkligen värt ett besök.

Hösten hade gjort sig påmind även i Frankrike
Tisdag: fortsatte vi mot dagens mål Ancy le France, solig men kylig dag .

Detta blev en lång dagsetapp med många slussar.

På kvällen gick vi längs kanalen till restaurant L'écluse nº 79 där vi serverades en utsökt måltid. På hemvägen tog vi landsvägen. Det var bäckmörkt och vi njöt vintergatan och 1 miljon andra stjärnor.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man möter de stora hotellbarges
Onsdag: Började vi med att se slottet i Ancy le France, verkligen sevärt slott i Italiensk renesansstil. På eftermiddagen vände vi och gick tillbaka igen till Lezinnes. Det regnade lätt.
Torsdag: Regn hela natten men på morgonen sprack himmeln upp och solen visade sig. Vi fortsatte till Tanlay med ännu ett slott att se. Trevligt sammhälle att lägga till vid.

Träffade en grupp tyska bussturister som bjöd på kaffe, ost och skinka.

Fredag: Blå himmel och strålande solsken, men kyligt i luften. Vi åkte från Tanlay på morgonen och kom fram till Tonnerre vid lunchtid

Denna dag skulle vi titta närmre på Tonnerre och vinfälten i Epineuil.

Vinet från Eineuil hade vi blivit förtjusta i när vi besökte matmässan i Migennes

Morgonbild från Canal de Bourgogne
På rundturen i Tonnerre såg vi

La Fosse Dionne, det gamla tvätthus från 1500-talet.

Hõtel Dieu som är ett hospital från 1200-talet.

Saint Pierre, en kyrka från 1100-talet

Lördag: Dagen var en transportsträcka mellan Tonnerre och Brienon
På kvällen fick vi besök av en familj från Nya Zeeland, de hade hyrt en båt vars värme inte fungerade när motorn var frånslagen, så vi tog in dem i vår varma salong och töade upp dem.
En glad och sjungade familj
Söndag: Efter frukosten gick vi en tur i Brienon, där såg vi det mycket vackra tvätthuset från 1700-talet. Innan vi åkte, han vi en tur på den lokala loppmarknaden också.

Efter 3 slussar var vi nere på Yonne igen, vi satte kurs på Jogny.

På eftermiddagen kom vi fram till Joigny, vi la till vid transitkajen mitt i staden. På marknadsplatsen som ligger ett stenkast från kajen var det folkfest, en trevlig tillställning med mat dryck och folkdans.
Måndag: Fortsatte vi resan norrut mot Sens. Efter Joigny kom den första v-formade sluss. Man fick använda en annan teknik när man slussade, det finns ju inga sidor att hålla in båten till, i stället får man försöka hålla sig en bit ut i slusskammaren så att man har vatten under kölen.
Efter ett kanalavsnitt på 6,8 km kom vi ut på floden igen.

Landskapet är väldig vackert på detta avsnitt.

På sena eftermiddagen kom vi fram och hittade en fin tilläggsplats mitt i Sens, här var det en hel del frakttrafik.

Tisdag: Förmiddagen tillbringade vi i Sens, här var mycket att upptäcka bl.a katedralen som verkligen är sevärd. Saluhallen fick vi bara se från utsidan den var tyvärr stängd när vi var där.
Några fina gamla hus från Sens
På eftermiddagen vände vi och satte kurs mot Villeneuve sur Yonne
I en del av de v-formade slussarna hade man lagt ut flytpontoner, det underlättade verkligen när man skulle slussa uppåt.
När vi kom fram till Villeneuve sur Yonne gick vi en rundtur i staden. De gamla vallarna som omgav staden var numera borttagna och ersatt med en boulevard, men de gamla stadsportana finns kvar och är mycket vackra.
Onsdag: Ösregn hela natten och en bit in på förmiddagen. Vi fortsatte mot dagens mål Gurgy. Detta var en lång dagsetapp, vi nådde målet 19,30

När vi kom till sluss 7 Raveuse blev det stopp. Vi fick lägga till vid några pieux d'attente (nedslagna järnrör) som inte var avsedda för mindre båtar som vår. Men vi lyckades ta oss i land och gick upp till slussen för att se vad som hade hänt.

Det visade sig att en av portarna inte gick att stänga så de fick tillkalla dykare som löste problemet

Den minsta husbåt som vi sett
Torsdag: Tog de 5 sista slussarna mot slutmålet Auxerre och var framme vid lunchtid
På eftermiddagen slutstädade vi båten, pratade med en massa folk i hamnen och avslutade dagen ombord med Franska delikatesser
Detta var en liten del av våra upplevelser på Canal de Bourgogne och floden Yonne. Fjorton underbara höstdagar, 276 km och 102 slussar med både sol och regn.

Vi gläder oss att komma iväg igen till nästa sommaren.

Vi hoppas att någon har glädje av våra upplevelser.

Tillbaka